Chittenden County Opioid Alliance Steering Committee Meeting Agenda Sept 6, 2016, 1-3pm, VDH, 108 Cherry Street, Conference Room 2B

Need:

- ✓ Attendance sheet as a separate document
- ✓ Name tags
- ✓ Pieces of paper
- ✓ Pens
- ✓ Markers
- ✓ Flip charts- non-sticky
- ✓ Food-fruit, seltzer

1. Welcome and agenda review Starts 1:00pm (10 mins) CA Meeting Goal:

Articulate what we want to achieve through this unique Alliance **Objectives:**

- Review development and work of the Alliance
- Describe each of our personal investments in the Alliance
- Determine what it means to work as an Alliance
- Discussion about next steps

2. Where have we been? Starts 1:10pm (15 mins) CA

- History of the Alliance- gathered a group to solve the problems that the opioid crisis brings. Identified the barriers and developed Stg Committees and Action Teams based on these problems. Actions have been based on the problem to solve versus what we want to achieve (the *vision*).
- I've put together this agenda based on the discussions with the Executive Stg Committee to focus on naming our goal together as an Alliance, at this stage of the Alliance's development, and defining what it means to work differently together.
- This is the good work that has happened-brief Action Teams status reports (details will be in handouts after the meeting)

Think about the need for people to want to talk about this more (i.e. wait time).

3. Why I am here?

Starts 1:25pm (15 mins) CA

- Break into ~ 10 groups of 3
- Each person in a group has 5 minutes to share their personal stories about why they care and are connected to the opioid abuse problem. What is their personal connection to the problem?

Group Discussion

Starts 1:40pm (20 mins) HK

- Whoever wants to share what they learned report outs
- Heidi makes a list of the key words
- Discussion- What does it mean we are trying to achieve together
- Those words then inform the elements of a vision

Chittenden County Opioid Alliance Steering Committee Meeting Agenda Sept 6, 2016, 1-3pm, VDH, 108 Cherry Street, Conference Room 2B

4. What is unique about our work together? Starts 2pm (10 mins) CA

- Heather Danis shares a story of when CI has worked- key elements that made it successful and different than collaboration
- Share Difference b/ween CI and collaboration
- What's unique about our work together- why CI

Group Discussion

Starts 2:10pm (30 mins) HK

- So what does that mean for our work together in this Alliance?
- How do we want to make decisions, how do we want to bring the work we do at the Stg Committee level to our organizations, what do we need to discuss in this room?
- <u>Add</u>-per BL's suggestion- what are seen as the potential obstacles of working together (data sharing, privacy, etc.)

5. What's Next? - Reflection

Starts at 2:40pm (10 mins) CA

- Silently write on your piece of paper what do you think the next steps are for 1. the Stg Committee, 2. the backbone staff, and 3. Yourself individually as a member of the Committee.
- Ask people share (do not pressure; only if they want to)
- Collect papers (again, only if they want to)

Summary

Starts at 2:50pm (10 mins) CA

- (If able) Reflect on what I heard throughout the meeting as take-aways for the group and take-aways for my role for next steps
- I will take all this information generated and I will report back to the group
- Any implications from our work today that needs to be given to the Action Teams?
- What else needs to happen? For example, is it helpful- What do we think we need- guiding principles document, what level of formality do we want?
- Next meeting date: early Dec